Gästhamnar

Kökar har tre gästhamnar, som fylls av båtar från hela världen på sommaren; Kökar är ett bekant namn ända borta i Australien och Nya Zeeland.

I Vervan ligger Sandvik gästhamn. I närheten finns Hamnö med kyrkan och klosterruinerna, Kalen med vandringsleden och färjeläget.

Sandvik gästhamn har 50 platser och här finns bland annat minilivs, lekplats, bränsleförsäljning samt trådlös internetuppkoppling. Vid servicebryggan finns Kökars enda septictömningspump. 

I Karlby, bredvid hotell och restaurang Brudhäll och ett stenkast från bank, post, café och butik, ligger Karlby gästhamn. Lekplats finns i närheten. Gästhamnen har 60 platser.

I Hellsö, alldeles nära restaurang Havspaviljongen, ligger Hellsö gästhamn med 50 båtplatser. Intill hamnen finns strandbastu, minilivs med bränsle samt minigolfbana. I närheten kan du besöka Kökar museum.


Årets gästhamn 2016 är Sandvik på Kökar!

I röstningen som var 15.6 – 31.10.2015 deltog ca 1.200 röstande båtgäster, antalet gästhamnar som kunde röstas på var ca 500 stycken. Röstningen anordnas årligen av föreningen Segling och Båtsport i Finland r.f.

Det som särkilt avgjorde till Sandviks fördel var den vänliga, motiverade och hjälpsamma personalen, samt dess vackra läge och omkringliggande vackra natur. Även gästhamnens snygga serviceutrymmen och mångsidiga tilläggstjänster fick beröm. Sandvik fick förutom ära och berömmelse även ett penningpris att använda för utvecklande av gästhamnen. Prisen utdelades på Båtmässan i Helsingfors den 12.2.2016, där Sandvik även som ett pris fick en monter att ställa ut i, tillsammans med insjöfinlands gästhamn för året, Saharanta från Kuhmoinen.

 År 2008 tilldelades Karlby gästhamn samma pris.