top of page
EU flag English horizontal RGB.jpg
Kökar_vapen.png
Havsörn EA6F4372.jpg

Fågelskådning på Kökar

Ejder KI6W8091.jpg

Kökar har under många år varit ett ​paradis för fågelskådare eftersom man kan se en mängd olika fågelarter här. Nu har vi gjort fågelskådning lättare för den som är intresserad genom att bygga sex plattformar för fågelskådare. Flertalet av dem är handikappanpassade så att dom även är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. På plattformarna finns skyltar med bilder på de vanligaste fåglarna som rör sig i området under olika årstider. Kökar har även flera vandringsleder som tar dej till fina platser för fågelskådning. Vi har också tagit fram en checklista med över 200 av de vanligast förekommande fåglarna så att du kan kryssa för de fåglar du ser. Listan kommer att finnas på flertalet turistanläggningar såsom hotell, gästhem och gästhamnar. Du kan också ladda ner den här. Fågelchecklista.

Information om var fågelplattformar, torn, vandringsleder och sevärdheter m.m. finns hittar du på vår Kökarkarta

Baltic Wings är ett samarbetsprojekt mellan Kökar, Stockholms Ornitologiska Förening, Föreningen Närsholmen på Gotland och Dabas aizsardzibas parvalde i Lettland , finansierat inom ramen för Europeiska Unionens Interreg Central Baltic program, Baltic Wings. Besök även vår partnersida www.balticwings.org

Visa hänsyn när du rör dej i skog och mark

Alla är välkomna att vistas i skog och mark på Kökar men det viktigt att man uppträder hänsynsfull mot markägare, andra människor man möter i naturen och inte skadar djur och natur. På Kökar är nästan all mark privatägd men även Åland har en allemansrätt som ger alla möjlighet att röra sig och vistas ute i vår vackra natur. Du kan läsa mera om vad som gäller när man rör sig ute i naturen här: Den åländska allemansrätten

Fågellivet på Kökar

Den stora artrikedomen på Kökar gör fågelskådning till ett intressant nöje både för dej som bara är allmänt intresserad och fågelskådarproffs. Om du klickar på säsongerna nedan så kan du bekanta dej med vilka fåglar som är allmännast under olika årstider.

Fågelplatformar och torn

 

Hitta till Kökar

Till Kökar går det färjförbindelse året runt från Korpo, Galtby och Långnäs, Åland. Det lönar sig alltid att boka färjorna i förhand, bekanta dig med färjornas tidtabeller och boka (klicka på rubriken hitta till Kökar för mera information)

Taxi och kollektivtrafik

På Kökar finns en taxi som även har hand om kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken bör bokas i förväg men det kan också vara klokt att boka taxin i förväg.  (klicka på rubriken taxi och kollektivtrafik för mera information)

Mat och logi

Till Kökar är du välkommen året runt. Det finns flera alternativ till övernattning på ön. Beroende på vilken årstid du besöker Kökar finns det olika utbud på restauranger och mat. (klicka på rubriken Mat och logi för mera information)

Butiker och service

Kökars nya butik slog upp dörrarna strax före midsommarafton 2018. Efter att den gamla butiken stängde i januari genomfördes ett nybygge på en mycket kort tid. Kökarborna ställde nästan mangrant upp med aktiekapital och några frivilliga krafter genomförde planering  och verkställde nybygget. 

Kökar har nu en modern och välsorterad dagligvarubutik med rimliga priser. Du kan också ta ut mindre belopp på butiken om du behöver kontanter. På Kökar finns även en bygghandel med förmånliga priser. (Butiker och service för mera information)

bottom of page